7 hlavných surovín na pečenie

Pšeničná múka

Je základom každého chutného pečiva, pretože v porovnaní s ostatnými druhmi múky obsahuje najväčší podiel lepku, dôležitú bielkovinu, ktorá viaže v ceste tekutinu, a tým zaisťuje pri pečení súdržnosť pečiva.

Na trhu je niekoľko druhov pšeničnej múky. Najbežnejšími sú druhy 405 a 550. Tieto číslice označujú obsah minerálnych látok, pričom platí čím vyššie je číslo tým plnohodnotnejší je múka.

Múka pšeničná Špeciál sa hodí pre výrobu chleba, 00 Extra na pečenie pečiva, polohrubá konzumnej a výberová do hladkých liatych ciest, na výrobu kysnutých knedlí, zásmažek a polievok. Hrubá múka sa používa na varenie na knedle, halušky a cestoviny.

Škrobová múčka

Získava sa napríklad zo zemiakov alebo z kukurice a je neoddeliteľnou súčasťou mnohých druhov ciest, napríklad piškótového. Čím ľahšie a pórovitejší má byť cesto, tým viac sa musí znížiť účinok lepku v mouce.Proto sa časť múky nahrádza škrobom.

Cukor

Rozlišujeme niekoľko rôznych druhov cukru. Pri pečení je dôležitý biely kryštálový cukor a práškový cukor, ktorý vzniká mletím kryštálového. Cukor nielenže cesto osladí, ale dokáže oveľa viac. Dodá cestu plnosť a štruktúru, hnedé zafarbenie a udrží pečivo dlhšie čerstvé.

Maslo

V dnešných časoch sa mnoho hovorí o nízkotučných potravinách. Preto sa na maslo začalo pozerať ako na nezdravú položku pri pečení. Je ale nesporné, že s jeho použitím je cesto hebké, pečivo výdatné a krehké, a je najdôležitejším nositeľom chuti. Až vďaka maslu sa môžu rozvinúť pridanej esencie. Okrem iného sa používa maslo aj na vytieranie plechu a foriem a vďaka nemu sa vám nič neprichytí. Keď sa však predsa len rozhodnete použiť rastlinný tuk na pečenie, dbajte na to aby to nebol tuk ktorý je určený na chléb..Ten obsahuje množstvo vody.

Add comment

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.