Káva, červené víno a čokoláda – poznáte ich zdravotné benefity?

Naše telo sa snaží vyťažiť maximum z každého sústa, ktoré doňho vložíme. To isté platí aj pre nápoje či potraviny, ktoré konzumujeme často zo zlozvyku. Ak si ale vieme stanoviť hranice a dodržiavať ich, môže byť pre nás káva, červené víno a aj čokoláda zdravotným benefitom.

Káva

Mnohí z nás vidia v káve istý štartér celého dňa. Káva totiž obsahuje kofeín, čo je chemická zlúčenina, ktorá pôsobí stimulačne na náš nervový systém. Z kávy však benefitujú aj iné bunky ako neuróny. Preto dokáže káva znižovať riziko vzniku cukrovky, srdcovocievnych ochorení či znižovať hladinu kyseliny močovej. Ak máme tejto kyseliny v tele priveľa, môže to spôsobiť vznik dny. Významnými zložkami kávy sú antioxidanty, ktoré nás chránia pre nekontrolovateľným množením buniek – rakovinou. Okrem antioxidantov sú v káve obsiahnuté aj minerály. Tie sú významné snáď pre všetky pochody, ktoré sa odohrávajú v našom tele. Síce nejde o odporúčané denné dávky, no ich zastúpenie je značné. Antioxidanty a minerály obsahuje aj káva bez kofeínu, ktorej konzumácia nemá v podstate žiadne negatívne účinky na naše zdravie.

Čokoláda

Hriešne dobrá chuť čokolády je pre mnohých z nás útekom od stresu či príjemným uvoľnením. Nedávna štúdia ukázala, že konzumovanie 100 g čokolády dokáže znížiť riziko mŕtvice či vzniku ochorení srdca. Čokoláda môže dokonca pomôcť aj pri chronických zápaloch, kedy znižuje hladinu zápalových bielkovín v krvi. Treba však dodať, že hovoríme o kvalitnej tmavej čokoláde s čo najmenším množstvom pridaného cukru.
Vedeli ste, že... ... čokoláda nemusí zmiznúť z jedálnička počas chudnutia?

Červené víno

Červené víno všeobecne posilňuje zdravie kardiovaskulárneho systému a znižuje riziko zvýšeného cholesterolu. Rovnako ako bežná káva alebo káva bez kofeínu, aj červené víno je bohaté na antioxidanty. Znižuje tak riziko vzniku rakovinových ochorení či ochorení srdca. Zdravotné benefity však môžeme očakávať len pri striedmejšej konzumácii, čím myslíme 1-2 poháriky denne. Medzi najzdravšie odrody patrí Merlot, Pinot Noir, Cabernet a väčšina suchých vín. Zbožňujete rozprávkovú chuť čokolády, omamnú vôňu kávy alebo pohodlie s pohárikom červeného vína? Máme pre vás dobrú správu – prospieva vám to. Ak konzumujete tieto potraviny s mierou a dbáte o ich kvalitu, posilňujete svoje zdravie hneď vo viacerých ohľadoch. Ide totiž o významné zdroje antioxidantov, stimulantov, minerálov či dokonca vitamínov.

Publikované: 14. 10. 2021

Kategória: Zdravie

Autor: Denisa Koudelková